Завтра – Святвечір. Найцікавіші рецепти обов’язкової на столі куті

Завтра, 6 січня,  в Україні – Святвечір. Традиційно на святкових столах в українців мають бути 12 пісних страв ( узвар, пісні вареники, борщ, пампухи). Та головною завжди є кутя, яка символізує єднання з Богом і світом померлих. Ця страва є актом жертви Богові. Зазвичай, її готують з пшениці та додають мед і мак.  Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова.  Пропонуємо до вашої уваги прості й смачні, класичні та оригинальні екзотичні  рецепти куті на Святвечір.

Пшенична кутя (Класична).  Продукти: склянка пшениці,  100 г маку,  100 г волоських горіхів,  100 г родзинок,  кілька ложок меду.

Зерна пшениці треба потовкти у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем. При цьому час-від-часу треба додавати трохи теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Після цього зерна треба кілька разів промити та просіяти, щоб виокремити ядро. Із цього і варять пшеничну кашу. Окремо готують соус. Для цього треба спочатку запарити, а потім розтерти мак до утворення макового молочка. Далі додають мед, горіхи, сухофрукти. Все перемішують і додають до звареної пшениці.

Кутя рисова. Продукти: склянка рису, 100 г маку,  100 г волоських горіхів,  кілька ложок меду.

Рис для цієї куті треба готувати по-іншому, ніж ми звикли. Склянку рису насипати у каструлю та залити півтора склянками кип’ятку. Далі щільно накрити кришкою і варити три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому та ще 3 хвилини – на малому. Після цього кашу треба залишити ще на 20 хв., щоб дати їй настоятись. Соус можна готувати такий же, як і у попередньому рецепті.

Рисова кутя (Екзотична). Продукти: склянка рису, 100-150 г волоських горіхів, 100 г кураги,  банка консервованих ананасів,  2-3 столові ложки меду,  узвар.

Перед приготуванням рис треба кілька разів промити. Далі готуємо його за стандартною схемою, головне не переварити. А після того, як рисова каша звариться, знову слід промити рис холодною кип’яченою водою. Окремо на сковорідці обсмажити горіхи, а потім подрібнити їх у блендері. Курагу нарізати на маленькі шматочки. Ананаси нарізати кубиками. Мед розвести з узваром та додати в це горіхи, курагу та ананаси. Подаючи на стіл рис слід полити цим соусом. При бажанні можна додати інші екзотичні фрукти.

Кутя з мармеладом. Продукти: склянка пшоняної або перлової крупи,  півсклянки родзинок,к ілька ложок меду,  100 г мармеладу,  50 г ядер волоських горіхів, узвар.

Крупу кілька разів промити та варити за стандартною схемою (залити водою у сіввідношенні 1:3), додавши в середині варіння родзинки. Коли крупа буде зварена її слід промити холодною прокип’яченою водою. В окремій посудині мед розвести з узваром та додати горіхи. Крупу полити соусом і зверху додати порізаний мармелад.

Кутя із сухофруктами і малиною. Продукти: 2 склянки пшениці,            сушені яблука та груші, 100 г родзинок, сушена або розморожена малина (чверть склянки),  мед за смаком.

Пшеницю просіяти та промити. Залити зерна 4 склянками води та варити 25-30 хвилин. Коли вода закипить, додати яблука, груші і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Коли зварена суміш остине – додати мед. Залишити на 1-2 години, а потім подати на стіл.

Кутя з ячменю.  Продукти: півсклянки ячменю, півсклянки родзинок, склянка консервованих вишень,  кілька ложок меду.

Півсклянки ячменю залити водою і настоювати всю ніч. Вранці промити та варити на малому вогні близько години. Потім додати родзинки і варити ще півгодини. Далі вкинути вишні і варити всю суміш ще 15 хвилин. Коли зварена суміш трохи охолоне – додати мед і подавати на стіл.

Джерело: http://expres.ua/news/2018/01/05/279355-marmeladom-malynoyu-ekzotychna-naycikavishi-recepty-kuti

No Comments
Іван Савченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.